Goji
( godži )
Kustovnica čínska
(lycium chinensis)

Kustovnica čínska je kríkovitá rastlina, ktorá dorastá do výšky 1-3m a má oranžovo-červené, elipsovité plody. Pestuje sa naj 
Kustovnica čínska je liečivá potravina, ktorá hrá nezastupiteľnú úlohu v tradičnej čínskej medicíne. Traduje sa, že podporuje dlhovekosť, silu, sexuálnu energiu a potenciu. Zvyšuje produkciu spermií. Podľa starých čínskych liečiteľov kustovnica posilňuje imunitný systém, zlepšuje zrak a chráni pečeň, zlepšuje krvný obeh a má pozitívny vplyv na mnohé vnútorné orgány (obličky,pľúca...) Zlepšuje mnoho životných funkcií človeka, napríklad má veľmi priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém. Známe sú aj jej protizápalové, protirakovinové a antioxidačné účinky.
  • podporuje dlhovekosť
  • zlepšuje mužskú potenciu a libido
  • posilňuje obličky a pečeň pri únave. Preventívne chráni pečeňové bunky proti chemickým látkam. Celkovo harmonizuje meridián pečene a obličiek
  • obmedzuje bolesti v krížoch, kolenách, hlavy, závrate, hučanie v ušiach a rôzne kožné obtiaže
  • zvlhčuje pľúca, vyživuje krv, znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • zlepšuje pevnosť šlách, nechtov, ostrosť zraku, odstraňuje svetloplachosť a šeroslepotu. Pôsobí proti zápalu spojiviek
  • je prirodzeným zdrojom energie z ľahko stráviteľných cukrov a provitamínu A
  • obsahuje vitamíny  B1, B2, B6 a C
  • má antioxidačné účinky – eliminuje riziko poškodenia buniek voľnými radikálmi a slnečným žiarením, čím spomaľuje starnutie kože a celého tela
  • stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, podporuje činnosť čriev, relaxuje cievne svaly a normalizuje vysoký krvný tlak
  • napomáha rýchlej regenerácii buniek po ožiarení X lúčami (Röntgenové lúče)
  • stimuluje parasympatický nervový systém
  • zlepšuje metabolizmus tukov
  • eliminuje výraznosť červených žiliek v tvári
  • priaznivo ovplyvňuje menštruačný cyklus a obmedzuj vznik vysokej teploty
  • obsahuje 18 druhov amínokyselín – kyselinu linolovú aj linoleovú
  • obsahuje 22 stopových prvkov – napr.zinok, železo, meď, vápnik, selén, fosfor a germánium, ktoré významne pôsobia proti rakovinným bunkám
  • obsahuje 11 minerálov v organickej forme je najbohatším zdrojom karotenoidov zo všetkých známych rastlín na celom svete, preto pomáha uchovávať kožu zdravú. Chráni zhnednutím pokožky pred škodlivým UV žiarením, pretože obsahuje oveľa viac alfa a beta karoténu ako mrkva. Obsahuje taktiež provitamín A karotín, luteín, lykopén a zeaxantín
34 dôvodov pre GOJI
 
1. Predĺži Váš život 
2. Zvýši Vašu energiu a silu
3. Pôsobí omladzujúco
4. Zníži Váš krvný tlak
5. Chráni pred rakovinou
6. Udržuje zdravú úroveň cholesterolu
7. Udrží rovnováhu krvného cukru
8. Zvýši libido a sexuálnu činnosť
9. Podporuje chudnutie
10. Pomáha pri bolestiach hlavy a závratoch
11. Zlepšuje spánok
12. Zlepšuje Váš zrak
13. Posilňuje Vaše srdce
14. Potlačuje per oxidáciu tuku
15. Zvýši odolnosť voči chorobám
16. Zlepšuje imunitu
17. Napomáha v boji proti rakovine
18. Chráni Vašu DNA
19. Zabraňuje tumorom
20. Zredukuje negatívne účinky z chemoterapie a žiarenia
21. Buduje zdravú krv
22. Zvýši počet bielych krviniek
23. Bojuje so zápalmi a artritídou
24. Podporuje pečeň
25. Ošetrí menopauzálne príznaky
26. Zabraňuje raňajšej nevoľnosti pri tehotenstve
27. Zvyšuje plodnosť
28. Spevňuje svaly a kosti
29. Podporuje fungovanie obličiek
30. Zlepšuje pamäť
31. Pomáha pri dlhotrvajúcom suchom kašli
32. Zmierňuje úzkosť a stres
33. Vyjasní Vášho ducha
34. Zlepšuje trávenie
 
 
Plody kustovnice čínskej majú veľmi príjemnú chuť, preto sa dajú jesť aj syrové. Môžete nimi posypať ryžovú, alebo krupicovú kašu, alebo ich pridať do rôznych ovocných jedál. Plody kustovnice sa pridávajú do cereálnych zmesí na raňajky. Dajú sa jesť aj samostatne ako mimoriadne zdravá desiata. Vedci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí skonzumovať malú hrsť 10-30g denne.
Z kustovnice čínskej môžete pripraviť veľmi lahodný čaj. Postup je podobný ako pri príprave šípkového čaju.
Dávkovanie a príprava: 2-3 čajové lyžičky plodov kustovnice zmiešajte s cca750ml vody a povarte 3 minúty. Výluh popíjajte v priebehu dňa do 17.hod. Čaj môžete prisladiť medom. Po vylúhovaní odporúčame plody zjesť. Chutnajú skvele!
Sušené plody kustovnice čínskej skladujte v suchu. Nie sú vhodné pre deti do 3 rokov.
 
 
Pestovanie
V oblasti pestovania máte dve možnosti pri ktorých záleží len na tom ako sa rozhodnete.
Buď si Goji vypestujete zo semien ktoré sa dajú pomerne lacno a ľahko zohnať na internete.
Alebo si kúpite už vopred vypestovanú rastlinu v črepníku čo osobne odporúčam pretože Goji začína plodiť ovocie až vtedy keď je rastlina 4-6 rokov stará a tiež záleží na tom aká je vitálna čo ovplyvňuje ako aj na začiatku pestovania Goji  tak ako aj počas neho to koľko plodov čiže plodivosť samotnej rastliny ktorú môžete ovplyvniť správnym pestovaním a dodržiavaním jednoduchých  rád.
 
 
Kustovnica čínska alebo Goji pochádza z Ázie preto je u nás úplne mrazuvzdorná je to tiež obojpohlavná rastlina vďaka čomu je nenáročná na pestovanie.
Vyhovuje jej slnečné miesto kvalitná humusovitá pôda s dostatkom vlahy.  
 
Kustovnica je pomerne veľký, opadavý, tŕnitý ker ktorý sa síce dorastá len maximálne 3m ale dosahuje pomerne veľkú plochu na šírku preto je pri výbere miesta vhodné sa zamerať na miesta kde bude mať goji dostatok miesta na rast keďže vytvára dlhé previslé konáre ktoré je potrebné počas rastu skracovať tak aby ste podporili tvorbu plodov a vytvorili niečo ako kmeň a korunu aj keď je to dosť náročné vzhľadom na čas ale vyplatí sa to v konečnom dôsledku.
 
Goji kvitne od júla do októbra drobnými fialovými kvetmi, vytvára jasno oranžovočervené 1-2cm veľké plody bobuľovitého tvaru na dlhých stopkách .
Plody sa objavujú cca 2-3 roky po výsadbe ale je to viac menej individuálne pretože záleží na tom akú starú rastlinu vysádzate von a tiež to či to je zakúpená rastlina ktorá je väčšinou už plodivá pretože bola vytvorená zakorenením odrezku z už rodiaceho kra goji alebo či je to niekoľkoročný semenáč u ktorého nemáte istotu akú ma plodivosť a či bude mať vôbec nejakú.    
 
Ale v prípade že rastlinu nepestujeme pre jej plody dá sa použiť na zakrytie nevzhľadných miest či svahov.
 
 
Výsadba
Goji by mala mať pôdu s pH 8.
Pôda ma byť vzdušná hlinito piesčitá veľmi dobrá pôda ktorá goji vyhovuje je biela rašelina no tu je potreba povápniť napríklad vápnom no pri vápnení pozor musíme pôdu počas vápnenia priebežne testovať na pH pomocou pH testerov tak aby sme sa dostali s pH na hodnoty 7,3 – 8,2 skôr by som odporúčal ten stred niečo medzi. Na zabezpečenie stálej vlhkosti sa dá použiť napríklad perlit ktorý primiešame do pôdy ktorú si pripravujeme pre goji a tým zabezpečíme stálu vlhkosť pôdy ako aj to aby nepreschla.
 
To dodržujeme hlavne ak sadíme do kvetináčov a pestujeme na terasách, balkoch pokiaľ však sadíme goji vonku je potrebné vysádzať jednotlivé rastliny 2-2,5m od seba pokiaľ sadíme do riadkov je to 1-1,5m. Vysádzame v marci až apríli do jamy je vhodné pridať kompost či hnoj.
Pôdu okolo goji je potrebné udržiavať bez buriny!
 
 
Hnojenie
Počas kvitnutia sa odporúča aplikovať na rastliny hnojivý postrek s listovým hnojivom.
Koncom apríla 500-600kg/ha močoviny, v máji až júli 500-600kg/ha fosforečnanu amónneho.
 Množstvo hnojiva si prepočítajte podľa plochy na ktorej goji pestujete a výsledné množstvo aplikujte.  V prípade že goji pestujete napríklad doma či na balkóne spýtajte sa vo vašom záhradníctve predavačiek na hnojivo ktoré podporí rast a plodivosť rastlín ... určite vám pomôžu si vybrať správne.
 
Ale ak chcete goji čiže kustovnicu čínsku pestovať ekologicky bez chemických hnojív a pod čo sám uprednostňujem bude pre ňu najvhodnejšie každý rok v jeseni vrchnú časť pôdy odkopať preto goji saďte hlbšie a nie plytko aby bolo čo odkopať =) a odkopanú pôdu zmiešajte buď z hnojom alebo kompostom či si vytvorte mix 50% kompostu a 50% hnoju zmiešajte s odkopanou pôdou ktorú po premiešaní ... nasypte naspäť na miesto kde ste od goji pôdu odkopali a zalejte  odstátou alebo dažďovou vodou,  takto sa živiny dostanú pomaly do pôdy ktoré si bude goji čerpať.
  
 
Závlaha
Neviem vám odporučiť presné množstva závlahy čo sa prakticky ani nedá pretože záleží na tom kde bývate aké je počasie ten daný rok ... V podstate ak goji pestujete v bytových podmienkach postačí ak budete udržiavať substrát vlhký no nemýľte si to z mokrým.
V prípade že je parný deň kedy sa teploty šplhajú k 40tkám je potrebná výdatnejšie zalievať to platí aj pri exteriérovom pestovaní goji!
V podstate ak ju pestujete vonku v záhrade a ak je príliš sucho a dlho nepršalo zalievajte goji vždy ráno podľa potreby.
To či je potrebné zaliať goji zistíte tak že vrchnú časť pôdy v ktorej je posadená vaša goji odhrniete prezriete pôdu či je vlhká v hĺbke cca 5cm ak ju nájdete vlhkú nie je potrebné ju zalievať ak bude sucha polejte ju.
V prípade že si nie ste istý a nemáte istotu či ju je potrebné zalievať ... do pôdy keď ju budete sadiť primiešajte agroperlit a ten už zabezpečí aby pôda nepreschla tak rýchlo a udrží pôdu dlhšie vlhkú.
 
 
 
Prerezávanie
Hlavným účelom prerezávania je omladiť konáre a získať pravidelne a vysoko plodivú rastlinu.
Z princípu je potrebné odstrániť prekrížené konáre, zahusťujúce konáre, staré konáre a koreňové mládniky. Chceme vypestovať zdravé konáre v prázdnych miestach koruny, ktoré budú produkovať nové plodné výhony.
 
Jarné prerezávanie sa roby od polovice do konca apríla. Odstránime suché  konáre ktoré vznikli dehydratáciou počas zimy.  
 
Cieľom letného prerezávania je odstrániť výhony z hlavných konárov a kmeňu .
 
Zimné prerezávanie sa robí po zbere alebo vo februári až marci budúci rok.
Odstránime silné konáre zdola a zvrchu kmeňa, aby sa zachovala výška rastliny.
Odstránime tiež staré, slabé, vzpriamené, prekrížené, choré  alebo tŕnité konáre vo vnútri koruny. 
 
 
Zber a sušenie ovocia
Optimálny zber je vtedy keď sú plody  na 80-90% dozreté. Vyhýbajte sa zberu plodov po daždi . Bobule potrebujú nežnú manipuláciu aby nedošlo k stlačeniu a poškodeniu plodou pretože sú veľmi krehké.
Sušenie môžeme robiť vzduchom alebo mechanicky dehydratáciu.
 
Sušenie vzduchom : Plody poukladáme na jemne dierkované sito v 1-2cm vrstve, plody počas sušenia neotáčame do vtedy do kedy nie sú suché.
Toto je asi najšetrnejší spôsob ako sušiť plody Goji.
 
Mechanická dehydratácia:  K sušenia sa používa prúd horúceho vzduchu.
Sušiareň je rozdelená do troch teplotných sekcií.
V prvej sekcii je teplota 40 – 50 stupňov Celzia a plody tu ostávajú 24h.
V druhej sekcii je teplota 5 – 55 stupňov Celzia tu ostávajú plody po dobu 36 – 48h.
V tretej sekcii je teplota 55 – 65 stupňov Celzia a plody tu ostávajú 24h.
Po tom sú plody  usušené a môžu sa vážiť a baliť.
 
Ochrana
Pokiaľ vašu goji napadne nejaký škodca odstráňte všetky napadnuté časti rastliny a spáľte ich. Poraďte sa  v záhradkárstve s predavačkami určite ak im ukážete fotku škodcu ... prídu na to čo to je aj aký správny postrek použiť.
 Proti menej agresívnym škodcom sa dá použiť vývar z tabaku ktorým sa rastlina postrieka.

 

 

TOPlist
Webovú stránku ľahko a rýchlo