Založiť webovú stránku alebo eShop

CHILLI 
Chilli alebo čili je známe v dnešnej dobe takmer po celom svete.
Existuje mnoho druhou, odrôd ktoré sú rôzne a jedinečné svojím tvarom, chuťou alebo farbou ako napríklad chilli Peter Pepper red .

 


 

Vzhľadom k tomu, že odrôd chilli je veľmi veľa a každým rokom  stúpa počet kombinácii rôznych druhou stúpa a je prakticky nemožné do nekonečna vytvárať nové a nové návody na pestovanie chilli pre daný konkrétny druh...
Pre časovú náročnosť, som sa rozhodol vytvoriť univerzálny návod na pestovanie chilli. V tomto návode som vytvoril súbor postupov za pomoci skúsenosti s pestovania iných rastlín tak aby sa vám v pestovaní chilli čo najviac darilo...
Pestovanie chilli nie je také náročné ako pestovanie iných druhov rastlín hl čo sa týka tropických druhov spomenutých v sekciách tejto stránky ...
Pri pestovaní chilli je najdôležitejší čas vysievania semien, zabudnite na návody pre pestovanie sladkých paprík na našom území.

Výber druhu

 

 

Výber druhu je na vás.
Je jasné, čím je druh vzácnejší a u nás takmer neznámi tým ťažšie sa zháňa.
Taktiež každý druh má svoju cenu a napríklad 5ks semien pri istých druhoch stojí od 2,5€ až do 10 – 25€ čiže je to aj finančná vec a to koľko ste ochotný na začiatku do pestovania chilli investovať. Zohnať semena je najťažší krok potom už stačí pozorne postupovať podľa návodu a za nejaký čas by ste mali sláviť úspech :D 

Druhy Chilli

Vložil som sem  niekoľko druhov chilli ktoré by vás mohli zaujať. Najväčší záujem je o čo najzvláštnejšie druhy chilli.
K druhu Habanero chilli som  pridal aj niektoré odrody.
Habanero:
Habanero Yellow
Habanero Orange
Habanero Red
Habanero Red Savina
Habanero White
Habanero Chocolate
Habanero Aji
Lingua di fuoco
Purple tiger
Black Pearl
Aji lemon
Bih jolokia
Naga morich
Dorset naga bhut jolokia
Naga jolokia
Viper jolokia
Jalapeno purple
Jalapeno red

Charakteristika
Štipľavosť chilli je spôsobená kapsicinoidmi najznámejším z nich kapsaicinom.
Domovom chilli papričiek je Južná Amerika kde sa konzumovali cca 7500 rokov p.n.l
Teda množstvo kapsaicinu v paprike určuje jej štipľavosť.
Stupnica  štipľavosti sa udáva v jednotkách SHU (Scoville Heat Units).
Sladké papriky majú 0SHU ale bolo zistené pomocou testu v roku 2004 ktorý bol robený na 2 odrodách chilli a to na Bhut jolokia a Naga morich.
Tento test ukázal že Bhut jolokia alebo Bih jolokia je najštipľavejšia chilli paprička na svete.
No dnes už bola prekonaná a svetový rekord v štipľavosti si drží chilli paprička Naga  Viper ktorá je zapísaná aj v knihe rekordov.
Bohužiaľ je veľmi ťažké povedať so 100% istotou ktorá chilli paprička na svete je Top 1
Pretože existuje veľa pestovateľov ktorý majú druhy chilli pálivejšie ako Naga Viper ale nechcú ich zverejniť ... ako napríklad :


Butch T Trinidad Scorpion obsahuje 1.463.700 SHU (SHU = Scoville jednotek). Aktuální oficiální držitel Guinnessovy knihy rekordů je Naga Viper paprika, která obsahuje 1.382.118SHU.
Butch T Trinidad Scorpion bol vypestovaný v Austrálii na farme Factory Chilli.
Hippy Seed Company dodala semena do Factory Chilli, ktoré boli použité k pestovaniu 1.463.700 SHU ButchT Trinidad Scorpions.
Název ButchT nebo Butch T je po Butch Taylor. Butch je vlastníkem Zydeco Hot Sauce a považuje se za objeviteľa tejto odrody.

Stupnica štipľavosti chilli papričiek

Na internete sa kompletná a novo aktualizovaná stupnica  nenachádza  (zatial).
Preto som vytvoril vlastnú stupnicu za pomoci hodnôt SHU jednotlivých druhov.
No do stupnice som zahrnul len tie najpálivejšie chilli papričky na svete.
  1. Butch T Trinidad Scorpion ( 1.463.700 SHU )
  2. Naga Viper ( 1,382,118 SHU  )
  3. Infinity Chilli  (1,176,182 SHU)
  4. Naga jolokia (1.067.286 SHU )
  5. Bih Jolokia (1.041.427 SHU  )
  6. Naga morich (970 000 SHU - 1 001 384 SHU )
  7. Dorset naga (923,000 SHU - 1,598,227 SHU )
  8. Habanero red savina ( 350 000 SHU – 577 000 SHU )
  9. Habanero ( 100 000 SHU – 350 000 SHU )
  10. Thai papper ( 50 000 SHU – 100 000  SHU )
Pestovanie

 

 

Klíčenie semien

Najdôležitejšia je doba klíčenia semien od ktorej sa odvíjajú vlastnosti budúcich rastlín.
Každý druh ma individuálnu dobu a teplotu klíčenia preto je najrozumnejšie semena vysádzať do pareniska kde sa udržuje stabilná teplota 25  - 30C a vlhkosť.
Semena vkladáme do záhradníckych kontajnerov štvorcového tvaru s rozmermi 4x4cm.
Do jedného kontajnera vkladáme len jedno semienko, kontajner si označíme nápisom s názvom druhu chilli a vložíme do pareniska ( fóliovník či menší skleník ).
Doba klíčenia je rôzna podľa druhu! Môže sa pohybovať od 2 do 4/6týždňov. Túto dobu klíčenia ovplyvňuje veľa faktorov vlhkosť, teplota a pôda.
Preto ak si tento proces chceme zjednodušiť a podstatne skrátiť je potrebné sa držať nasledovného návodu.

Návod:  použijeme umyte sklenené 0,7l fľaše na zaváranie, na dno fľaše položíme hygienickú servítku a zalejte vlažnou vodou, na fľašu si nalepte nálepku s údajom o aký druh chilli ide... Pinzetou poukladajte ľubovoľný počet semien, druhu ktorý si vyberiete a fľašu zavrite vrchnákom, fľašu dajte na miesto kde je čo najvyššia teplota, ( svetlo nie je podstatné okrem teplého slnečného svetla ktoré pri klíčení semenám pomáha, ale s týmto typom svetla sa stretneme až v máji a neskôr... )  Už nám ostáva len pozorne sledovať priebeh klíčenia, asi o 1-2 týždne by mali semienka začať púšťať klíčky, ako náhle uvidíme že so semienka vyčnieva mali akoby korienok ( bielej farby ... ) okamžite fľašu otvoríme a pinzetou naklíčené semienko vyberieme tak aby sme klíček nepoškodili a semienko na plocho položíme do záhradníckeho kontajnera so zeminou a prisypeme cca 0,5cm vrstvičkou jemnej rašeliny takto vsadené semienko vložíme do pareniska a čakáme cca 2 – 4dni kým sa z pod hliny vypchá malá rastlinka. Ale pozor tieto rastlinky v počiatočnom štádiu sú veľmi chúlostivé preto sni mi zaobchádzajte opatrne.

Takto vypestované sadeničky chilli budú zdravé a pekne rásť. Za 1-3 týždne si rastlinka chilli vytvorí mladú koreňovú sústavu, sadenice s kontajnerov presádzame až vtedy keď im z odtokových otvorov na spodnej strane kontajnerov vyčnievajú korienky to je znak, že rastlinka ma už značne vyvinutú koreňovú sústavu a je pripravená na presádzanie.
Presádzame do čo najväčších črepníkov ... ( veľkých kontajnerov s priemerom min 20cm )
Tak aby si rastliny vytvorili silnú a bohatú koreňovú sústavu. Ako náhle začnú korene vyrastať  z odtokových otvorov je čas na výsadbu do záhrady, fóliovníka či skleníka.

Dátumy: S klíčením semien môžeme začať od 1 Januára do konca februára. V tomto období si semienka naklíčime a povkladáme po naklíčení do malých záhradníckych kontajnerov. V kontajneroch budú rastlinky zhruba do polovice až konca marca, za tento čas by si už mali vytvoriť počiatočnú koreňovú sústavu. Teraz ich presadíme do veľkých kontajnerov v ktorých budú do 15 až 25 mája kedy by mali byť teploty nad 23C a nehrozia už žiadne mrazy ... Vtedy je možné chilli vysádzať do záhrady či fóliovníkov a skleníkov. Vysádzame už veľké rastliny s vyvinutou koreňovou sústavou preto za krátky čas po vysadení sa dočkáme násadky kvetov a začiatkom júla ... prvých paprík ktoré dozrejú v priebehu júla až augusta.

Hnojenie:  Je potrebné prihnojiť bio hnojivami. Ak pestujeme chilli v skleníku či fóliovníku alebo záhradke tak prihnojujeme každé 2 týždne v prípade pestovania vo veľko objemových kvetináčoch hnojíme každý týždeň aby sme podporili násadbu kvetou a plodivosť rastlín.
Používame tekuté bio hnojivá pre zeleninu a plodivé rastliny a raz za 3 týždne použijeme namiesto hnojiva na zeleninu ... hnojivo pre zelené rastliny aby sme podporili tvorbu veľkých a zdravých listov paprík.
Zálievka:  podľa potreby, teploty a počasia!

Prajem veľa úspechov pri pestovaní a radosti pri jedení.
Chilli zdar!

 

 

 

TOPlist